Waarschuwing voor Domeinnaam oplichters!

Oct 21, 2015

Geachte relatie,

We hebben de afgelopen maanden in toenemende mate vernomen dat twijfelachtige partijen zogenaamde ‘ongebruikte domeinnamen’ binnen onze opdrachtgeverskring proberen te verkopen. Hierbij worden via een slinkse en soms agressieve verkooptechniek domeinnamen aangeboden tegen hoge bedragen. We hebben daarom besloten om een officieel bericht naar u als één van onze domeinnaamafnemers te sturen om u op het probleem te wijzen en hopelijk te voorkomen dat u gedupeerd raakt.

Werkwijze
De werkwijze van de verkopende partijen is in bijna alle gevallen hetzelfde en als volgt: u wordt gebeld met de mededeling dat een in werkelijkheid niet bestaande partij (vaak een zogenaamde concurrent) een variant van uw domeinnaam probeert te registreren. Deze domeinnaam lijkt veel op een .nl naam die al in uw bezit is. Bezit u bijvoorbeeld www.mijnbedrijf.nl dan zou het om www.mijnbedrijf.com of www.mijnbedrijf.eu kunnen gaan. De verkopende partij beweert een alarmmelding in het systeem te hebben ontvangen waaruit blijkt dat de aanvrager niet de rechtmatige eigenaar is en dat u als bezitter van de .nl domeinnaam het ‘eerste recht van registratie’ bezit. U wordt geadviseerd om de registratie van de varianten direct af te ronden zodat een andere partij dit niet meer kan doen. Daarbij krijgt u de waarschuwing dat de zogenaamde concurrent door het registreren van de domeinnaam grote schade zou kunnen toebrengen aan (het imago van) uw bedrijf.

Kosten
Na uitleg van alle gevaren van het niet direct registreren van de domeinnaamvarianten wordt vervolgens verteld dat de verkopende partij de domeinnaamvarianten al XX jaar (meestal 10 jaar) in bezit heeft en de registratie betaalt. U dient deze uitgaven met terugwerkende kracht te voldoen. De totale prijs van een domeinnaam is dus het aantal jaar dat de verkopende partij al voor de naam beweert te betalen plús het komende jaar. De partij in kwestie heeft de domeinnaam echter pas minuten eerder of zelfs tijdens het gesprek geregistreerd.

Een andere variant is die waarbij de verkopende partij beweert dat uw eigen .nl domeinnaam zal verlopen en direct verlengd dient te worden. Dit kan door het betalen van een vaak fors bedrag. ILC-Europe is echter de enige partij die in opdracht van u het beheer kan uitvoeren op de door u geregistreerde domeinnamen!

Resultaat
U betaalt een fors bedrag voor een domeinnaam die helemaal niet interessant voor een concurrent of uzelf is. Of u betaalt een fors bedrag voor het verlengen van een domeinnaam aan een partij die hier geen invloed op heeft.

Advies
Ga niet in op het aanbod dat u telefonisch wordt gedaan. Rond het gesprek zo snel mogelijk af en voorkom in elk geval dat er een mondelinge overeenkomst ontstaat.

Indien u toch interesse heeft in de aangeboden variant(en) van uw .nl domeinnaam, vraag dan altijd om een schriftelijke offerte waarin ook de bedrijfsgegevens van de verkopende partij staan en controleer deze gegevens goed. Overweeg in elk geval of de variant de kosten waard is. U heeft eerder immers ook nog niet aan deze domeinnaam gedacht en vaak wordt de naam na een bepaalde periode weer vrijgegeven omdat u geen interesse heeft getoond. U kunt hem dan mogelijk alsnog voor de normale prijs registreren.

Besluit u om toch over te gaan tot registratie/overname van de domeinnaam? Zorg dan dat u een schriftelijke overeenkomst ontvangt die u kunt ondertekenen en waarop de voorwaarden voor de overeenkomst duidelijk staan vermeld. Lees ook de kleine lettertjes goed! Vooral de alinea’s die op de opzeg- en verhuismogelijkheden ingaan. Want mogelijk tekent u in één keer voor 10 jaar registratie tegen een aanzienlijk bedrag.

Bij twijfel kunt u uiteraard altijd contact opnemen met ILC-Europe. Wij kunnen algemene informatie opvragen over de actuele registratiestatus van een domeinnaam en mogelijk ook over de verkopende partij. Hiermee kunt u wellicht een betere afweging maken.

Externe link
SIDN (Stichting Internet Domeinregistratie Nederland) heeft een nieuwsbericht over dit onderwerp uitgegeven:
https://www.sidn.nl/a/nl-domeinnaam/verkooptruc-met-domeinnamen-trap-er-niet-in

Ook kunt u een rechte aflevering van het televisieprogramma ‘Opgelicht’ over dit onderwerp bekijken:
http://www.opgelicht.nl/dossiers/detail/9587/

Hopelijk kunnen we u met bovenstaande informatie voor onaangename verrassingen behoeden. Heeft u nog vragen? Dan kunt u contact met ons opnemen door te bellen met 040 – 223 09 40 of een bericht te sturen naar webmaster@ilc-europe.nl.